Конкурс за есе на тема: „Българският език – най-голямата ценност на българския род”.

         По повод  24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Основно училище „Отец Паисий” – Видин беше проведен конкурс за есе на тема: „Българският език – най – голямата ценност на българския род”.

         Осъзнавайки, че езикът е висша ценност, както за отделната личност, така и за човешката общност, че родното слово е опора на националната ни идентичност, учениците чрез своите съчинения изразиха преклонението си  пред българския език. С емоционалните си слова, посветени на родния език, ученикът от седми клас Денис Такев заема първото място в конкурса. Ръководството на училището и целият педагогически екип му пожелават здраве и бъдещи успехи!

„Българският език – най-голямата ценност на българския род“

     Всеки език е ценен за своя народ. За българина – той е свещен от векове.

     Не  случайно одата на Иван Вазов „Българският език“ започва с думите „Език свещен..“.

     Та какво бихме били ние днес без него? Дали щяхме да сме същия народ? Щяхме ли да живеем в тази родина?

     Българският език е наследен от предците ни и ни свързва с нашите корени. Съхранил е народа ни през векове на тежки изпитания. Без него ние нямаше да събудим своето национално самосъзнание. Нямаше да преживеем своето възраждане, нямаше да се обединим около идеята за свободата на нашата Родина.

     Това е езикът, на който Паисий Хилендарски създава своята история, за да ни напомни за нашето славно минало и да събуди чувството за принадлежността на българина към велик народ. А на основите на миналото на един народ се гради и неговото бъдеще.

     Без него днес ние нямаше да бъдем тези, които сме – достоен народ, доказал своята смелост, борбеност и единност през вековете.

     Моето мнение е, че всеки човек трябва да познава своя род и родина, да владее своя майчин език и да се гордее с него. На този език общуваме, чрез този език се разбираме, чрез този език сме приятели, чрез тази наша ценност – сме едно цяло – народ.

     Не бива да забравяме великото дело на българските възрожденци. Нека те останат вечно наш пример със своя завет да се съхраним като народ.

     Нека знаем, че да ценим своя език е наш дълг, който не бива да се пренебрегва. Нека славим имената на тези, които ни доказаха, че нашият роден език е нашата най-голяма ценност.

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.